Op respectvolle wijze met natuur, mens & dier omgaan

Lipizzaners

Bij Hoeve Tankinck zijn wij reeds jaren  in het gelukkige en trotse bezit van een aantal fijne Lipizzaner paarden. We hebben een drietal merries, die we afwisselend gebruiken voor de fokkerij, het rijden onder het zadel en het aangespannen werk.

We zullen ze hieronder aan u voorstellen:               Ria-78 ster, 0258 Elitesectie, roepnaam Navarra.Ria-78 sept. 2004

Navarra is in op Bundesgestut Piber geboren op 29 januari 1993. Haar merrielijn is 48 Favory X-4 (Fogaras, 1909). Navarra’s vader is een hengst uit de Spaanse Rijschool genaamd Neapolitano Nima (geb. Piber 1981) en haar moeder is een door Bundesgestut Piber, uit de Roemeense staatsstoeterij Simbata de Jos, geimporteerde merrie 17 Sambata (Conversano XXIV-13), (geb. SdJ 1982).

Vader Henk Struik heeft Navarra destijds als jaarling gekocht op een veiling. Ze is verder opgegroeid aan de rand Assen, bij het ouderlijk huis van Anja. Ze stond daar in gezelschap van de merrie 5 Allegra ster, 0084 Elitesectie, roepnaam Santa en diens zoon Conversano Allegra F. 0102 Elitesectie, roepnaam Montenegra en dochter Pliva II K. ster, roepnaam Avalla. En werden gezamenlijk verzorgd door vader Henk en de dochters Saskia en Anja. Ook vriendin Margriet was vaak te vinden bij de familie Struik en waren ze niet daar, dan kon hen wel vinden op Manege De Tarpan van Piet Bakker in Deurze. 

In 2001 heeft Navarra in Assen haar eerste veulen gekregen van de hengst Neapolitano Capriola F, 0111 Elitesectie. Dit betrof een merrieveulen die we Sambata genoemd hebben.

Sambata en Navarra juli 2001

Een andere nakomeling van Navarra is het merrieveulen Sambata II-8, 1008 VB(A), geboren op 12 juli 2005. Zij is eveneens van de hengst Neapolitano Capriola F., 0111 Elitesectie, roepnaam Allora. Helaas is Allora door een noodloting ongeval (aangereden) in december 2006 om het leven gekomen.

Navarra en Allora aug 2005

Allora 2006

Tot slot heeft Navarra op 13 juli 2006 het leven geschonken aan het hengstveulen Maestoso Ria-21, 1026 VB(A), roepnaam Halado. Vader van Halado is de hengst Maestoso Trofetta O., 0300 Elitesectie. Op de Hengstenkeuring 2010  van de LVN is Halado aangewezen voor de dekdienst en beloond met een eerste premie! We vinden het geweldig dat Halado zich tot zo’n mooi paard ontwikkeld heeft en wensen zijn eigenaren Liesbeth Keuning en Wout Wijnbeek heel veel succes, plezier en geluk met hem toe! 

Halado augustus 2006

Halado, HK 2010 foto R Meertens

Halado, HK 20 maart 2010

                       

 Sambata U., 0380 Elitesectie, geboren 7 juli 2001. Op de Nationale Keuring 2001 van de LVN, welke gehouden is in Houten, is Sambata tot veulenkampioen uitgeroepen. Sambata heeft een groot deel van haar jeugd door gebracht in een opfokgroep in Earnewoude. In haar jonge jaren werd al snel duidelijk dat we bij Sambata met eenpaard met een sterk karakter te maken hadden. We had zich al snel tot leider van de kudde opgeworpen en die positie bekleedt ze anno 2010 nog steeds. Onze Hannoveraanse fokmerrie Blanchet en Sambata wisselen het huidige kuddeleiderschap enigszins met elkaar af. Maatgevend daarin is wie van hen een veulen aan de voet heeft. We vinden het mooi om het kuddegedrag van onze dieren te observeren. Dieren zijn duidelijk en direct naar elkaar en weten daarna waar ze aan toe zijn.       

Sambata  

Sambata is net zoals haar moeder Navarra zowel onder het zadel afgericht als aangespannen. Sambata heeft tot nu toe twee nakomelingen voortgebracht. Op 11 juli 2006 heeft zij het hengstveulen Maestoso Sambata-20, 1025 VB(A), roepnaam Carrera, het levenslicht geschonken. Carrera is in juni 2010 gecastreerd.   

    Carrera en Amigo, maart 2010

 

Sambata en Navarra (zie foto) worden beide gebruikt voor het aangespannen rijden. Dit doen we met een marathonwagen, antieke koets (bouwjaar 1870) en ouderwetse boerenwagen. Uiteraard doen we dit omdat wij en beide dames er erg veel lol in hebben. Er is niets mooiers dan met 2 fantastische paarden door de natuur of landschap te rijden en te genieten van de rust, ruimte en de prachtige omgeving van de Achterhoek!

Samen met Sambata en Navarra geven wij u de mogelijkheid om mee te genieten met ons!

Wij verzorgen graag een dagtocht, kort ritje of trouwvervoer voor U.  Uiteraard kunnen we voor de trouwkoets onze beide Lipizzaners gebruiken, maar het is ook mogelijk om met een 4-span Lipizzaners te rijden. Dit is uniek en het enige vierspan Lipizzaners in Nederland! Kijk onderaan de pagina voor enkele foto’s!

Informeer bij ons naar de mogelijkheden:

info@hoeve-tankinck.nl

0575-463341

sam-en-nav

 

Zo kijkt een koetsier naar zijn paarden:

koetsiers uitzicht

 

4 span

 

 

 

 

 

 

Vierspan foto’s:

 

vierspan-zijkant

 

4 span Schaijk

 dag van aangespannen paard Utrecht